Aktywizacja uczniów

Today3010
Yesterday3169
This week10359
This month6179
Total1454676

 

Zapraszamy na nową stronę PSP 33: www.psp33.opole.pl 

-------------------------------------------------------------------------------------------

Gdy jesz owoce i warzywa  to sił i zdrowia Ci przybywa

W dniu 18 października 2007 roku w Naszej  szkole  odbył się jesienny stragan witaminowy, w którym uczestniczyli wszyscy uczniowie. Młodzież mogła zobaczyć wystawę przygotowana przez Szkolny Zespół Promocji Zdrowia . Celem głównym wystawy było zwrócenie szczególnej uwagi na witaminy które są jednym ze składników prawidłowej diety każdego z  nas.          Jesienny stragan witaminowy uczniowie odwiedzali klasami w wyznaczonym czasie, w tym czasie zostali zapoznani z podstawowymi  wiadomościami dotyczącymi witamin. Cennych i ciekawych informacji dotyczących warzyw i owoców mogli dowiedzieć się również z plakatów.

 

Na podstawie przekazanych wiadomości mogli przystąpić do konkursu „Wiedzy o witaminach” (uczniowie odpowiadali na załączone pytania).
Po konkursie uczestniczyli w prezentacji dotyczącej ziół i ziołolecznictwa.
W czasie trwania wystawy uczniowie mogli spróbować sałatek wykonanych przez kolegów , a także kupić kawałki ciasta oraz napić się pysznych soków i kompotów  „domowej roboty”.
Całkowity dochód ze sprzedaży został przeznaczony na zakup suchej karmy oraz inny potrzebnych rzeczy dla Opolskiego Schroniska dla bezdomnych zwierząt .
  Witaminy to związki organiczne, które - nie będąc źródłem energii (nie należą ani do białek, tłuszczów czy węglowodanów), ani strukturalnym składnikiem tkanek organizmu - są niezbędne do zachowania zdrowia oraz prawidłowego przebiegu wszystkich procesów metabolicznych zachodzących w tkankach organizmu. Muszą być dostarczone z pożywieniem, gdyż sam organizm nie potrafi ich wytworzyć).
Nazwa pochodzi od łacińskich słów vita (życie) i amina - związek chemiczny zawierający grupę aminową. W rzeczywistości nie wszystkie witaminy taką grupę posiadają.
Witaminy nie należą do typowych składników pokarmowych - pełnią funkcję regulacyjną.
Choć istniały od setek lat, to miano nadał im dopiero w 1911 roku polski biochemik Kazimierz Funk, gdy wyizolował substancję leczącą chorobę beri-beri i nazwał ją witaminą, sugerując, że jest to amina życiodajna.
Z punktu widzenia chemicznego witaminy należą do różnych grup związków organicznych, a jedynie ich znaczenie dla organizmów żywych pozwala opisywać je pod wspólną nazwą. Z tego też powodu tradycyjnie witaminy dzieli się na:
Dzienne zapotrzebowanie na witaminy jest niewielkie i liczone w miligramach (mg), a nawet w mikrogramach (μg).
Przedawkowanie, niedobór lub brak jakiejś z witamin, po wyczerpaniu zapasów organizmu, prowadzi do jednostek chorobowych, które nazywamy w zależności od zaawansowania:
-  hiperwitaminozą (przedawkowanie),
- hipowitaminozą (niedobór częściowy)
-  awitaminozą (całkowity brak).
Związki organiczne, które dopiero w organizmie zostają przekształcone w odpowiednią witaminę, nazywa się prowitaminami.
Pytania konkursowe :
1. Ile procent wody zawiera czosnek? (60%)
2. Skąd pochodzi dynia? (Ameryka)
3. Jakie dwa pierwiastki nie zawiera pietruszka? ( sód, potas, magnez, wapń,
   żelazo, miedź)
4. Czym są witaminy? (  Witaminy to związki organiczne, które - nie będąc źródłem energii (nie należą ani do białek, tłuszczów czy węglowodanów),
5. W jakich częściach ziemniaka znajduje się najwięcej białka?(bulwy)
6. Wymień 3 cenne właściwości jakie posiadają pomidory:
( zapobiegają nowotworom, wyszczuplają sylwetkę, obniżają poziom cholesterolu we krwi , redukują przemianę materii)
7. Do jakich roślin należy marchew? Jednorocznej , dwuletniej ,
   wieloletniej ( dwuletniej )
8. W jaką witaminę są bogate ziemniaki? ( c)
10. Do jakich roślin należy por ? jednorocznych, dwuletnich, wieloletnich
  (dwuletnich)
11. Na czym polega hiperwitaminozą?  (przedawkowanie witamin),
12. Na czym polega hipowitaminozą (niedobór częściowy witamin)
13. Na czym polega  awitaminozą (całkowity brak witamin).
14. Jakie są najpopularniejsze przetwory z witamin? (ketchup, sok, zupy, przeciery)
15. Czym spowodowany jest intensywny kolor buraków? (barwnik antocyjany)
16.Co oznacza słowo „brocco” (pęd)
17. Jakie państwo jest ojczyzną rzodkiewki? (Chiny)
18. Jaką witaminę zawiera marchew  na co ona wpływa? (A wzrok)
19. Z jakiego kraju pochodzi rzodkiewka?
(Chiny)
20. Jakie składniki odżywcze zawierają brokuły?
 (białko, wit. A, B, C, PP I składniki mineralne- potas, fosfor, wapń, magnez,   żelazo)
21. Jak inaczej nazywane są brokuły?
 (zielone kalafiory)
22. Jakie znasz rodzaje pietruszki?
(naciowa i korzeniowa)
23. Jakich składników mineralnych nie zawiera pietruszka korzeniowa?
(sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi)
24. Jakie działanie ma błonnik?
 (wpływa na perystaltykę jelit i obniża poziom cholesterolu we krwi)
25. Jakie witaminy zawiera jabłko?
 (A,C,B1, B2, PP).
26. Jakie cenne właściwości wykazuje pomidor?
 (obniża zawartość cholesterolu we krwi, pomaga zwalczyć wolne rodniki, wspomaga system odpornościowy, zawiera witaminę A-wpływa korzystnie na wzrok)
27. Od ilu lat znana jest cebula?
(5 tyś.lat)
28. W jakim kraju narodowym produktem kulinarnym jest dżem marchewkowy?
 (Portugalia)
29. Kto przywiózł kapustę do Europy?
 (starożytni Rzymianie)
30. Jakie silne właściwości posiada czosnek?
(bakteriobójcze)
31. Z jakiej rodziny pochodzi kalarepa?
 (rodzina kapustnych)
32. Ile lat może żyć drzewo brzoskwiniowe?
 (30 lat)
33. Jak działa marchew na organizm?
 (wzmacniająco, przeciwanemicznie, reguluje czynności jelit, przeciwbiegunkowo oraz gojąco na przewód pokarmowy)