Zapraszamy na nową stronę PSP 33: www.psp33.opole.pl
-------------------------------------------------------------------------------------------
Poznaj grzyby - unikniesz zatrucia
W czasie trwania wystawy młodzież zapoznała się z podstawowymi zasadami jakie obowiązują w trakcie zbierania grzybów. Oto one:
1. Nie zbieramy grzybów bardzo młodych, starych, przejrzałych , a także gatunków, których nie znamy.
2. Wśród grzybów blaszkowych znajdują się najniebezpieczniejsze grzyby trujące , zwłaszcza wśród gatunków o białych i brązowych blaszkach (np. muchomory, zasłonki).
3. Niedoświadczeni grzybiarze powinni zabierać do jedzenia tylko grzyby rurkowe ( np. borowiki,podgrzybki, koźlarze , maślaki) a spośród nich unikać takich , które mają czerwony spód kapelusza.
4. Nie niszczymy trujących grzybów, ponieważ potrzebne są w ekosystemie leśnym.
5. Nie oceniamy grzybów nam nieznanych na podstawie smaku, ponieważ – przykładowo – śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowi ma smak łagodny, nie wyróżniający się niczym szczególnym.
6. Nie wierzymy także starym przesądom mówiącym o ciemnieniu cebuli, czernieniu srebrnej łyżki, włożonej do potrawy z grzybów, co miałoby świadczyć o tym, że jest ona sporządzona z gatunków grzybów niejadalnych czy trujących.
Uczniowie usłyszeli także w jaki sposób należy przyrządzać i spożywać potrawy z grzybów, aby nie zagrażały życiu ludzkiemu, a jeśli już jest podejrzenie o zatrucie grzybami ,to co należy zrobić, aby pomóc choremu . Tak świetnie przygotowani mogą wyruszyć na jesienny spacer po lesie …